20 Mart 2013 Çarşamba

ATATÜRK'ÜN MAL VARLIĞI



ATATÜRK'ÜN MAL VARLIĞI


Mustafa Kemal Atatürk'ün sağlığında var olan mal varlığı ortaya çıktı.



Atatürk'ün mal varlığı şimdiye kadar çok tartışıldı. Neleri vardı? Kimlere ve hangi kuruma bağışladı? Mustafa Armağan'ın Satılık İmparatorluk kitabında Mustafa Kemal'in mal varlığını yayınladı.

HAZİNEYE BAĞIŞLANDI

Atatürk'ün oteli, lunaparkı, gazoz ve deri fabrikası, şarap imalathanesi, iki adet fırını, dört adet lokantası, 13.100 baş koyunu, 2450 adet tavuğu ve 58 adet eşeği olduğu ortaya çıktı. Tüm bu mallar hiçbir varisi olmadığı için hazineye bağışlandı. Bu belgelerden şunu öğreniyoruz ki, Mustafa Kemal sağlığında birçok sektöre girmiş.

Atatürk'ün Ankara'da Orman, Yağmurbaba, Balgat, Macun, Güvercinlik, Tahar, Etimesut ve Çakırlar Tarsus'taki Piloğlu, Silifke'deki Tekir ve Şövalya çiftliklerinin olduğu gibi, Hatay Dörtyol'daki portakal bahçesi ile Karabasamak Çiftliği'nin de sahibi görünmektedir.

154.729 DÖNÜM ARAZİ

Atatürk vasiyetinde hazineye bağışladığı malları 6 kalemde topluyor. İlk kalem arazidir. Buna göre toplam 154.729 dönüm araziye sahip.

Ayrıntılar şöyle;

582 dönüm meyve bahçeleri

700 dönüm fidanlık

400 dönüm Amerikan asma fidanlığı

220 dönüm bağ

375 dönüm sebze bahçesi

220 dönüm zeytinlik

1654 ağacın bulunduğu 17 dönüm portakallık

15 dönem kuşkonmazlık

100 dönem park ve bahçe ile 2650 dönüm çayır ve yoncalık

1.450 dönüm orman

148 bin dönüm tarıma elverişli arazi ve meralar

Ardından bina ve tesisler geliyor.

45 yönetim binası ve ikametgahı

7 adet 15 bin baş koyun kapasiteli ağıl

Aydos ve Toros yaylarında kurulan 6 mandıra, 8 at ve sığır ahırı

7 Ambar, 4 samanlık ve otluk, 6 hangar ve sundurma

4 Lokanta, gazino ve eğlence yerleri, lunapark, 2 fırın ve 2 sera.

BİR BİRA, İKİ SÜT FABRİKASI

Başbakanlık Arşivi'ndeki belgede Atatürk'ün birer adet bira, malt buz, soda ve gazoz, deri tarım aletleri ve demir fabrikası ile biri Ankara'da, diğeri Yalova'da olmak üzere İki adet modern süt fabrikası olduğunu öğreniyoruz.

ÇELTİK FABRİKASINDA YÜZDE 40 HİSSE

Yalova ve Ankara'da yoğurt imalathanesi, yılda 80 ton şarap üreten tesis. Bir adet elektirik değirmeni, İstanbul'daki bir çeltik fabrikasında yüzde 40 hisse. Her biri 15 ton kaşar, 1000 teneke beyaz peynir, 600 teneke tuzlu yağ yapmaya elverişli iki imalathane.

Ankara ve Yalova'da iki adet tavuk çiftliği,

Yalova'daki çiftliğinde iki özel iskele ve liman tesisatı,

Üçü Ankara'da, ikisi İstanbul'da olmak üzere beş adet satış mağazası,

Orman Çiftliği'nde kanalizasyon, sulama, telefon ve elektirik tesisatları, küçük beton köprüler, özel yollar, içme ve su dağıtım şebekesi; Yalova ve Tekir çiftliklerinde benzer tesisat.

Ufak çaplı bir hayvanat bahçesi tesisatı.

En ilginç canlı hayvanlar kalemi.

58 ADET ÇOBAN MERKEBİ

Buna göre Atatürk'ün, Kıvırcık, merinos, karagül, karaman cinslerinden 13.100 baş koyunu, Simental, Hollanda, Kırım, Jersey, Görensey, Halep ile yeni üretilen Orman ve Tekir ırklarından 443 baş sığırı, İngiliz, Arap, Macar ve yerli ırklarından 69 adet koşu ve binek atı, 58 adet çoban merkebi (eşeği) Legorn, Rhode Island ve yerli ırklardan 2450 adet tavuğu varmış.

CANSIZ MAL VARLIKLARI

Atatürk'ün cansız mal varlığı arasında 16 traktör, 13 harman ve biçerdöver makinesi ve o günün fiyatlarıyla 66.000 lira değerinde ziraat alet ve edevatı, 35 tonluk bir adet deniz motoru beş kamyon ve kamyoneti, iki binek otomobili ile 19 adet binek ve yük arabası bulunuyormuş."


ENSONHABER.COM DETAY HABER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder