2 Kasım 2013 Cumartesi

5 KÖŞELİ YILDIZIN BAYRAĞIMIZA GİRİŞİ-2




5 KÖŞELİ YILDIZIN BAYRAĞIMIZA GİRİŞİ-2


Türk Bayrağındaki Hilal İslam'ın simgesi olarak kabul ediliyor.Bayrağımızdaki yıldızın,I. Abdülmecit zamanında 1842′de beş köşeli olması kararlaştırıldı.


Avrupa Birliğinin Bayrağındada 12 tane 5 köşeli yıldız var.



Kırmızı zemin üzerine hilal ve yıldız bulunan bayrak, Osmanlılarda İlk defa 1793′de devletin resmi bayrağı olarak kabul edildi. Ancak bu bayraktaki yıldız, sekiz köseli idi. Bu bayrak Osmanlı Devleti’nin resmi ve umumi sembolü olarak kullanıldı. Sultan I. Abdülmecit zamanında 1842′de yıldızın beş köşeli olması kararlaştırıldı ve Osmanlı bayrağının şekli kesinleşti. 


Şimdi anlaşıldığı üzere aslında 8 köşeli olan yıldız neden Abdülmecid zamanında 5 köşeye dönüştürüldü sorusu aklıma geldi ve Sultan Abdülmecid'e etki edenlerei araştırdım. Bildiğiniz gibi Sultan Abdülmecid 16 yaşında tahta çıktı ve etkilere açıkdı.


Bu sebepten,Abdülmecid azınlıklara haklar tanıyan hatta ve hatta Yahudilere ayrı özel haklar veren ferman çıkaran padişahımızdı.

 

Peki kim etkiliyordu? 


Bunu mason org tr yani masonların resmi sitesinde yer alan ünlü masonlar listesinde gördüğüm isimle açığa kavuşturdum.Bu etkiyi sağlayan kişi Mustafa Reşit Paşa'dan başkası olamazdı. Aslen Türk olmayan ve ingiliz locası ile sıkı irtibatı sayesinde görevden alınmasıan rağmen tekrar hariciye nazırlığına getirilern ve yahudilere haklar tanıyan tanzimat fermanını hazırlayan kişi idi.



MUSTAFA REŞİT PAŞANIN MARİFETLERİ


Osmanlı Devleti'nde çöküş döneminin belirgin bir şekilde başlaması 2 Kasım 1839 tarihinde ilan edilen Tanzimat Fermanı'yla olmuştur. Bu ferman Sultan Abdülmecid döneminde ilan edilmiştir. Bu fermanın ilanı ise Hariciye Nazırı (Dışişleri bakanı) Mustafa Reşit Paşa'nın çabalarıyla gerçekleşmiştir. Mustafa Reşit Paşa'yı böyle bir ferman yayınlamaya iten en önemli unsur ise Batılılaşma ve ümmet kimliğinden millet (kavim) kimliğine geçme fikridir. Batılılaşma ve ümmet kimliğinden millet (kavim) kimliğine geçme fikrinin alt yapısını hazırlayanlar ise Osmanlı topraklarına yerleşen yahudilerdir. Mustafa Reşit Paşa, Tanzimat Fermanı'nı hazırlarken İngiltere deki loca sıkı temas içindeydi.


Bu ferman, Yahudilerin o zamana kadar giremedikleri önemli bazı okullara girmelerini sağladı. Örneğin Tıbbiye Mektebi'ne (Tıp Fakültesi'ne) o zamana kadar giremeyen yahudiler bu fermanın yayınlanmasından sonra girmeye başladılar. Hatta Yahudi hahambaşının müracaatı ile Sultan Abdülmecid yahudilere özel olarak: "Yahudiler, dinleri üzere Tıphane'de yiyecekler, içecekler ve diledikleri gibi ayin ve ibadet yapacaklar" diye ferman yayınladı. (5) İlginçtir ki bu okula Yahudilerin girmesinden sonra burası Osmanlı Devleti'nin altını oyan İttihad ve Terakki Cemiyeti, Jöntürkler gibi hareketlerin beşiği olmuştur.


Masonik kaynakların bildirdiğine göre, Mustafa Reşit Paşa, ilk kez Londra'da masonlarla bağlantı kurmuş ve 1830'lu yıllarda tekris edilerek örgüte katılmıştır. Hangi locada tekris edildiği ise tam olarak bilinmemektedir. Türkiye'deki masonların yayın organı Mimar Sinan dergisi, Mustafa Reşit Paşa'dan şöyle söz eder: 


"Doğru gördüğünüz yolda sizden daha kudretli olanlarla mücadele etmeniz gerekiyorsa rahat ve fütur gerektirmeksizin, düşünceye karşı savaşınız.
Hak bellediğimiz yolda tek başına olsanız ilerleyeceksiniz.İçtihatlarınızı hiçbir zaman gizlemeyeceksiniz.' (Bu) Telkin, Mithat Paşa ve daha pek çok masonun kabul ettiği gibi Koca Reşit Paşa'nın da yaşantısının önderi, buyruğu değil midir? Kendi idam talebini padişaha götürürken, Hattı Hümayun'u okumaya giderken, Hattı Hümayun'u okurken, dimdik, kendine güven içinde, kendini bilen, yaptığını, yapmak istediğini bilen, gerekirse başını verebilecek kararlı Koca Reşit Paşa, yukardaki ritüelik emirlerin insanı değil midir? 135 yıl önce Gülhane Meydanı'nda Hattı Hümayun'u tam bir cesaretle okuyarak insanlık ve millet yolunu aydınlatmak üzere yaktığı nurun aydınlığını hala görmekte olduğumuz büyük kardeşimiz Koca Reşit Paşa'nın hatırası önünde saygı ile eğiliyoruz." 


Aynı derginin bir başka sayısında ise şöyle denir: 


"Koca Reşit Paşa, masonluğun yontup is'ad eylediği bir ulu yurtseverlik anıtı, tarihin vefalı koynunda ölümsüzlük uykusuna dalmış bulunuyor; bu uyuyuşta, bir mabetten aldığı nur ve ziya ile vatan mabedini aydınlatmış olmanın derin huzuru var."



Bu okuduklarımdan sonra başta Amerika olmak üzere birçok ülke bayrağındaki 5 köşeli yıldızın acaba bazı çabalarlamı bu şekilde olduğu sorusu kafama takıldı. Diğer arkadaşlarında görüşlerini almak isterim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder