1 Kasım 2019 Cuma

ATATÜRK HANGİ OKULDA OKUDU?



ATATÜRK HANGİ OKULDA OKUDU?

Şemsi Efendi'nin adı Şimon Zwi (Şemsi Sevi) olup, Sabetay Sevi'nin torunlarındandır. Nitekim Selanik'teki Şemsi Efendi Mektebi de Sabetaycı ailelerin çocuklarını gönderdiği bir okuldur. (Ilgaz Zorlu da doğrular bunları, kendisi Şemsi Efendi'nin soyundan gelen sabetayist bir yazardır.) Atatürk’te bu okulda okumuştur.

Mustafa Kemal Atatürk’ün de okuduğu ‘Şemsi Efendi İlkokulu’, günümüzde Selanik İlköğretim 4. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı, 51’inci ilkokul ve 30’uncu anaokul olarak halen faaliyet gösteriyor.

2010 yılından beri Marmara Üniversitesi’nin sanat tarihi bölümü öğretim görevlisi Neval Konuk, Dışişleri Bakanlığı adına Selanik’te envanter çalışması yürütüyor. Selanik’in, Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli merkezlerinden olduğu halde o dönemden günümüze kalan yapılar açısından yeterince araştırılmadığını kaydeden Konuk, Şemsi Efendi İlkokulu’nun tarihteki yeri ve günümüzdeki kullanımına ilişkin özetle şu bilgileri verdi:

ATATÜRK TEKZİP ETMEDİ

“Kurucusunun adını taşıyan Şemsi (Şemseddin Efendi) Mektebi, 1869’da Genel Eğitim Tüzüğü (Maarif-i Umumiyye Nizamnamesi) yayımlandıktan kısa bir süre sonra kurulmuştur. Şemsi Efendi adıyla anılan okul, 1875 yılına kadar aralıksız faaliyet gösterir. Aynı zamanda bu okul, Selanik’te 2 Ağustos 1877’de Terakki Mektebi’nin açılmasına yol açan önemli bir mekteptir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşadığı dönemde, Şubat 1934 tarihli Resimli Şark dergisinde Mecdi Derviş adıyla yazılan yazıda, İstanbul’daki Terakki Mektebi’yle bağlantı kurularak, Paşa’nın ilkokulu halk arasında adıyla anılan Şemsi Efendi ama diğer adıyla Terakki Mektebi’nde okuduğu ifade edilmiştir. Bu yazıya Atatürk sağ olduğu halde herhangi bir tekzip gelmemiştir.” 

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/atanin-okulu-hala-acik-40273456

NOT: Atatürk'ün 2,5 yıl evli kalacağı Latife Hanım da Sabetayist Uşakızade ailesindendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder