16 Aralık 2019 Pazartesi

19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Samsun'a gönderildi.

19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Samsun'a gönderildi.

Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919 'da Bandırma vapuru ile Samsun'a gönderildi. Padişahın yaveri M.Kemal, padişah tarafından görünüşte Samsun ve çevresinde asayişsizlik olaylarını yerinde görüp tedbir almak üzere İngilizlerden vize alarak gönderildi. Aslında eli kolu bağlı olan padişah yaveri M.Kemal'i ve Anadoluya Kurtuluş Savaşı için göndermişdi. M.Kemal hem İngilizlerle gizli gizli görüşüyordu hem de görevine devam edip padişah ile bağlantısını kesmiyordu.Yani ikili oynuyordu.

Ama yetkileri son derece geniş tutularak Anadolu'nun yarısı kadar bir bölge onun denetimine verildi.Ayrıca yüklü miktarda parasal destek verildi. Bu bakımdan Mustafa Kemal'ın ne yapacağı merakla beklenmekteydi.

Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra Mustafa Kemal Paşa (Atatürk) Halep'te bulunan Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığına tayin edilmişti. Fakat ateşkes hükümlerini diledikleri gibi uygulayan Müttefikler Babıâli'yi sıkıştırdılar ve ordunun karargâhını da kaldırarak dağıtılmasını sağladılar. Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa İstanbul'a döndü. 30 Nisan 1919 tarihinde 9.Ordu Müfettişliğine tayin edildi.

Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a gönderildiği zaman eski silah arkadaşlarından Kazım Karabekir Paşa, 15. Kolordu komutanı olarak Erzurum'a tayin edilmiştir ve Ali Paşa da 20.Kolordu komutanı olarak Ankara'da bulunmaktadır.


5 Mayıs 1919'da Paris konferansı görüşmelerinde İngiltere Başbakanı Lloyd George,Yunanlıların İzmir'e çıkarılmasını önerdi.

14 Mayıs 1919'da İngiliz Amiral Calthorpe,İzmir'in işgali için Nota veriyor.

15 Mayıs 1919'da Yunanlılar İzmir'i işgal ediyor.

16 Mayıs 1919'da M.Kemal cebinde İngiliz vizesi ile Samsun'a hareket ediyor.

Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a gönderildiği zamanla İzmir'in işgali zaman bakımından denk gelmesi ilginç bir durum.

Bu durumdan da anlaşılacağı üzere İngilizler yaptıkları plan gereğince kendi adamları olan M.Kemal'i Milli Kahraman kurtarıcı yapmaktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder