4 Şubat 2012 Cumartesi

Bundan 107 Yıl Önce-Abdulhamid'in hanın Petrol Haritası




Bundan 107 Yıl Önce-Abdulhamid'in hanın Petrol Haritası



Bundan 106 yıl önce Hazine-i Hassa’dan, yani padişahın şahsi malından ödenek çıkararak geniş kapsamlı bir petrol rezervi çalışmasına girilmesi için emir vermiş. Sultan’ın kendi parasıyla yaptırdığı çalışmada yabancı ve yerli mühendisler yer aldı. Musul ve Bağdat çevresinde, Dicle ve Fırat nehirleri havzasında petrol taraması yapıldı. Alman maden mühendisi Paul Groskoph ve Habip Necip Efendi yönetimindeki araştırma ekibi, çalışmalarını 22 Ekim 1901′de Sultan II. Abdülhamit’e rapor olarak sundu. Dağlardaki petrolYakın zamana kadar içeriği hakkında pek fazla bilgi sahibi olunmayan “Sultan’ın petrol haritası”, Güneydoğu Anadolu illerinde de petrol bulunabileceğini gösteriyor. Haritayı hazırlayan heyet, Bitlis Suyu denilen çayın kıyısı boyunca önemli petrol rezervleri belirlediklerini belirtiyor.

Bitlis Çayı kıyısı
,

Güneydoğu Anadolu’nun tamamı ve Doğu Anadolu’nun bir bölümünü kapsayan petrol haritasında Diyarbakır, Mardin, Bismil, Hazro Çayı etrafı, Sinan, Botan Çayı etrafı, Batman Çayı etrafı, Dicle bölgesi, Midyat, Bedran, Tulan, Siirt, Habur, Fındık, Cizre, Habur Çayı etrafı, Bitlis Çayı kıyısı ve Hakkâri’de (Çölemerik) önemli petrol yataklarının bulunduğu kaydediliyor.
Petrol araştırmaları buralarda yapıldıİşte Musul ve Bağdat havalisinde Dicle-Fırat nehirleri havzasında yapılan petrol araştırmalarının yerlerini gösteren harita ve il







İL İL LİSTE:İŞTE O YERLER:


GÜNEYDOĞU'NUN TAMAMINDA PETROL VAR

Güneydoğu Anadolu’nun neredeyse tamamı ve Doğu Anadolu’nun bir bölümünü kapsayan petrol haritası, Diyarbakır, Mardin, Bismil, Hazro Çayı çevresi, Sinan, Batman Çayı çevresi, Dicle Bölgesi, Midyat, Bedran, Tulan, Siirt, Botan Çayı çevresi, Habur, Fındık, Cizre, Bitlis Çayı kıyısı ve Hakkari’de (Çölemerik) çok önemli petrol yatakları bulunduğunu kaydediyor!!


VE HARİTA GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Bu harita sonunda gün yüzüne çıkacak! Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, ‘Osmanlı Döneminde Irak’ adlı kitapta haritayı kamuoyuna sunacak.


Şimdi bu kitap yayınlandığında, göreceğiniz 18 Kasım 1902 tarihli bir belge var! Bu belgeye göre; Musul vilayetindeki petrol madenlerinin imtiyazı Hazine-i Hassa’ya veriliyor, hemen sonrasında da Abdulhamid Han bu imtiyazları maliye hazinesine aktarıyor.


MAHKEME KARARLARI UYGULANMIYOR

Abdulhamid Han’ın tahttan indirilmesi ve İttihatçıların devlete el koyması sonucu, ne harita kalıyor ortalıkta ne de Musul’daki devlet hakları. Ancak 12 Ocak, 1920’de, maliye hazinesine devredilen padişaha ait mallar, tekrar Hazine-i Hassa’ya geri veriliyor. Hanedan üyelerinin uluslararası mahkemelerde sürdürdükleri, Musul’daki mallarını geri alıp Türkiye’ye devretmeleriyle ilgili davalar hala sürüyor. Bu davaların kimini kazandı hanedan üyeleri... Ama türlü çeşitli, tezgahlar yüzünden mahkeme kararları uygulanmıyor bir türlü!


İNGİLİZLERİN MUSUL ÇABASI

Size son bir not. Birinci Dünya Savaşı’nda İngilizler Bağdat’ı almak için harcadıkları paranın tam tamına 7 katını Musul’a sahip olmak için harcadılar!


GÜNEYDOĞU NEDEN KAYNAR?

Şimdi, biraz düşünün hele, neden kimileri Güneydoğu’yu cadı kazanı gibi kaynatır da kaynatır... Neden rahat bi soluk aldırmaz Türkiye insanına ki en azından Abdülhamid

http://www.ajans5.com/haber/3583/Guneydogu_petrol_yatagi.html



1 Diyarbakır

2 Mardin

3 Bismil

4 Hazro çayı

5 Sinan

6 Batman çayı

7 Dicle

8 Midyat

9 Bedran

10 Bitlis Suyu

11 Tulan

12 Siirt

13 Botan Çayı

14 Habur

15 Fındık

16 Cizre

17 Dehuk

18 Zaho

19 Habur Çayı
20 Çölemerik (Hakkâri)

21 Ahmediye

22 Bisan

23 Alkuş

24 Akra

25 Büyük Zap

26 Revanduz

27 Musul

28 Karakuş

29 Nemrut

30 Küçük Zap

31 Erbil

32 Köysancak

33 Altınköprü

34 Şargat

35 Hamrin Dağı

36 Kerkük

37 Taşhurmatı

38 Tavuk

39 Karadağ

40 Süleymaniye

41 Karadağ

42 Aksu

43 Tuzhurmatı

44 Kefri (Salahiye)

45 Deli Abbas

46 Tikrit

47 Samarra

48 Haso Çayı

49 Narib Suyu

50 Diyale Suyu

51 Ramadi

52 Felluce

53 Mendeli

54 Bakuba

55 Kâzımiye

56 Bağdat

57 Museyyeb

58 Hılle

59 Kerbela

60 Hit

61 Fırat

62 Anah

63 El-Kadim

64 Ebu Kemal

65 Meyadin
Irak’ta Osmanlı’nın şefkat izleri.Başbakanlık Devlet Arşivleri’nin hazırladığı “Osmanlı Döneminde Irak” kitabı, Osmanlının imar ve bayındırlık çalışmalarına verdiği önemi plan ve belgelerle gözler önüne serdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder