2 Şubat 2012 Perşembe

Fatih’in kanunları Paris’ten çıkıyor




Fatih Sultan Mehmet dönemine ait devlet belgeleri bile yurt dışına kaçırılmış.



Tarih Fatih Sultan Mehmet döneminde Kütahya Sancağı’nı ilgilendiren tek kanunname olan Tavşanlı’ya ait Tuz Yasaknamesi’nin Fransa’daki Paris Halk Kütüphanesi’nde olduğu ortaya çıktı. Hollanda’nın Rotterdam İslam Üniversitesi (IUR) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Yasakname’nin 1478 yılında hazırlandığının sanıldığını belirterek, “Tavşanlı ekonomisinin gelişmesi için burada üretilen tuzun dışındakilerin kullanılması yasaklayan önemli bir belge” dedi.



Fatih’in mührü var



Yasaknamenin Fatih Sultan Mehmet’in mührüyle yayımlandığını dile getiren Prof. Dr. Akgündüz, genellikle Fatih dönemine ait önemli belgelerin Paris Milli Kütüphanesinde bulunduğunu kaydetti.

Akgündüz’e göre tarihsel belgelerimizin yurtdışında bulunmasının nedeni ise özellikle işgal yıllarında belli kütüphanelerden çalınması ya da halkımız tarafından sahaflarda cüzi fiyatlarla satılığa çıkarılmasından kaynaklanıyor. Ayrıca, dünya çapında bazı ünlü bilim adamları, arşivlerden aldıkları belgeleri çeşitli nedenlerle iade etmeyebiliyor. Mirasçıları da bu önemli yazmaları götürüp Avrupa veya Amerika’daki kütüphanelere yüklü paralar karşılığında satıyorlar. Fatih dönemine ait önemli kanun nüshalarının neredeyse tamamı, Paris Milli Kütüphanesinde bulunuyor.(AA)



Fatih dönemine ait önemli kanun nüshalarının tamamı, Paris Milli Kütüphanesi’nde bulunuyor.



A.A



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder