13 Şubat 2012 Pazartesi

"ERMENİLERİN TÜRK KATLİAMI" GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR



"ERMENİLERİN TÜRK KATLİAMI" GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR



Erzurum'a 8 kilometre uzaklıktaki Tepeköy'de, Ermeni çeteleri tarafından katledilen Müslüman Türklerin toplu mezarının ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.


Tepeköy'de İbrahim Sefa'ya ait 70 metrekarelik alanda yapılan kazı çalışmasına Atatürk Üniversitesi (AÜ) Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, AÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran, Erzurum Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen, Palandöken Müftüsü Mustafa Baytar ve diğer yetkililer katıldı.



Kazı çalışmalarının yapılacağı bölgede gazetecilere açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kürkçüoğlu, ''Tepeköy'deki toplu mezar kazısı, bilim dünyasına Ermeni katliamını belgeleriyle, bilgileriyle ortaya koyacağımız bir bilimsel kazı olacaktır'' dedi. Uzun bir bilimsel çalışmanın ardından kazı yapılacak bölgenin belirlendiğini ifade eden Kürkçüoğlu, şunları kaydetti: ''Erzurum'un 8 kilometre güneybatısında yer alan Tepeköy'deyiz. Tepeköy'de 1918 yılının şubat ve mart aylarında iki ayrı yerde köyün sivil ahalisi katledilmiştir. Bilhassa 1918 yılının ocak, şubat ve mart ayları Erzurum ve çevresi için büyük katliamların yaşandığı aylardır. Tepeköy de bu katliamların yapıldığı bölgelerin başında yer alıyor.''



Kürkçüoğlu, kazının Ermeni soykırım iddialarına verilecek en güzel cevaplardan birisi olacağına inandığını kaydetti.

YAĞMUR NEDENİYLE ARA



Erzurum merkeze 8 kilometre uzaklıktaki Tepeköy'de sabah saatlerinde başlatılan kazı hava şartlarının bozulması üzerine durduruldu. Kazıda 13 erkeğe ait parçalanmış iskelet ile sikke ve ev eşyaları çıkartıldı. Çıkartılan iskelet ve diğer parçalar kazı alanının yanıbaşındaki boş alanda teşhir edildi. Teşhir esnasında köylüler ve kazıya katılan vatandaşlar, katledilen vatandaşların ruhuna Fatiha okudu.



Türk Ermeni İlişkileri Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Erol Kürkçüoğlu, kazıyı Osmaniye'de terör saldırısında hayatın kaybeden üsteğmen eşi Dilek Akdağ'ın anısına gerçekleştirdiklerini kaydetti. Erzurum Arkeoloji Müdürü Mustafa Erkmen ise, toplu mezarda 70 erkek iskeletine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Erkmen, kazıdan çıkartılan fişek, yanmış eşya parçaları ve sikkelerin Erzurum Arkeoloji Müzesi'ndeki Mezalim Seksiyonu?nda sergileneceğini söyledi.



DEDEM VE YAKINLARIM BURADA KATLEDİLDİ



Tepeköy'de yaşayan 72 yaşındaki Mehmet Şekeroğlu, Ermenilerin gerçekleştirdiği katliamda dedesi İbrahim Şekeroğlu ile birlikte çok sayıda yakınının şehit olduğunu söyledi. Şekeroğlu, kadın ve erkeklerin ayrı ayrı mekânlarda Ermenilerce katledildiğine işaret ederek, "Ermeniler kadınları ayrı erkekleri ayrı yerde katletmiş. Köyün altındaki samanlıkta kadınları katletmişlerdi. 50 yıl önce kadınlara ait iskeletler toplu mezarlıktan çıkartılıp köy kabristanına defnedildi." diye konuştu.



CİHAN


http://www.haber7.com/haber/20100615/Ermenilerin-Turk-katliami-gun-yuzune-cikariliyor.php

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder