2 Şubat 2012 Perşembe

Seyit Onbaşı’nın kızı vefat etti




Seyit Onbaşı’nın kızı vefat etti


BALIKESİR (İHA)


Balıkesir’in Havran ilçesine Kocaseyit köyünde oturan ve tüm dünyaya adını cihan kahramanı olarak tanıtan Havranlı Seyit Onbaşı’nın (Kocaseyit) kızı Ayşe Çabuk Yıkar dün akşam saatlerinde evinde vefat etti.


Çanakkale Savaşı’nda akıl almaz bir şekilde 275 kiloluk top mermisini sırtında taşıyarak "Ocean" adlı ünlü İngiliz zırhlısını sulara gömmeyi başaran Çanakkale kahramanı Havranlı Kocaseyit’in 3 oğlu ve 2 kızından hayatta kalabilen son emaneti, kızı Ayşe Çabuk Yıkar (96), dün saat 16. 15 sularında Kocaseyit köyündeki evinde vefat etti. Yıkar’ın uzun zamandır şeker, böbrek ve kalp hastası olduğu, aynı zamanda da yürüyeme ve konuşmada güçlük çektiği biliniyordu. Cihan kahramanının son emaneti Ayşe ÇabukYıkar’ın naaşı, bugün öğle namazından sonra Kocaseyit köyünde kılınacak cenaze namazından sonra köyünde toprağa verilecek.



"SEYİT ONBAŞI" 276 KİLOGRAMLIK TOP MERMİSİNİ KALDIRMIŞTI



Havranlı Seyit Onbaşı, 1889 yılının Eylül ayında Havran ilçesi Çamlık (Manastır) köyünde doğdu. Babası Abdurrahman, annesi ise Emine’ydi. Seyit, 1909 yılının Nisan ayı başlarında kendi isteğiyle askere alındı. Cihan Kahramanı, 1912 yılında gerçekleşen Balkan Savaşları’na katıldı. Savaş bitiğinde terhis edilmedi ve Topçu Eri olarak Çanakkale Cephesi’nde görev aldı. Çanakkale Savaşları’nda gösterdiği kahramanlıkla adını Türk tarihine altın harflerle yazdırdı. Çanakkale Savaşları’nda Atatürk’ün Topçu Askeriolan Seyit Onbaşı’nın köyüne (Seyit Çabuk / 1889-1939), Çanakkale Savaşları kahramanlığı nedeniyle kendi ismi "Kocaseyit Köyü" ismi verildi. 1. Dünya Savaşı’nda Çanakkale - Mecidiye Bataryası’nda görev aldı. 15 Mart 1915 günü İngiliz gemileri Çanakkale boğazını geçmek için gelip pek çok topu susturdukları an bir kahraman ortaya çıkar ve Çanakkale’nin geçilmez olduğu ispat eder. İşte o an Havranlı Seyit Onbaşı’nın topuda isabet alır arkadaşlarının bir bölümü şehit olurken Seyit Çabuk topraklar altındankalkar ve Niğdeli Ali arkadaşının yardımıyla 276 kilogramlık top mermisini sırtladığı gibi topun namlusuna sürer ve ateşler topu. Birinci atış geminin yakınlarına düşer ve ikinci mermi İngilizler’in vurulmaz denen en büyük Oceon zırhlısının bacasından içeri girer. Bir anda Çanakkale boğazında cehennem yaşanır. Oceon zırhlısı birkaç dakika sonra boğazın soğuk sularına gömülür. İngiliz ve Fransız gemileri geri çekilirler. Artık ’Çanakkale geçilemez olunca, işte o gün çarlık Rusya’sı yıkılır. Kaybedilmek üzereolan Çanakkale Savaşı Havranlı kahraman Onbaşı Seyit Çabuk (Kocaseyit) sayesinde kazanılır ve o top mermisinin Oceon zırhlısının batırılması ile Türkler’in elinde kalan son kale Çanakkale’nin kurtuluşu ile birlikte o gün yeni kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temelleri de atılır. Kocaseyit’i İstiklal Savaşı’nda yine Atatürk ile birlikte görüyoruz. İstiklal Savaşı’nda yaralanır ama İzmir’e yine de girmeyi başarır. Havranlı Seyit Onbaşı, Çanakkale Boğazı’nı geçmek için gelenlere Çanakkale’ningeçilmez olduğunu ispat eden bir cihan kahramanı olarak günümüzde bir çok kitaba konu oldu ve şanlı Türk tarihine gururla alındı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder